גילוי אש- לפני שהסכנה מתקרבת
אם תשאלו את מי שאחראי על הבטיחות והביטחון במתקן עמוס קהל כמו קניון, חניון גדול או בניין משרדים, מאיזה תסריט בלהות הוא חושש ביותר, סביר להניח שמרבית הנשאלים ישיבו שהם מפחדים בעיקר משריפה.
כוחה של האש התגלה על ידי האדם הקדמון לפני עשרות אלפי שנים, ומאז ומתמיד היחס אליה היה מלווה בפחד סמוי. היא תורמת לאדם בהרבה מובנים כל זמן שהוא שולט בקיומה ובמיקומה, אבל עלולה לגרום נזקים חמורים כשהיא יוצאת משליטה.
אין סוף לסיפורים על שריפות שהתרחשו במקומות הומי אדם וציוד. במקרים הקלים נגרמו נזקי רכוש כבדים, אבל לא חסרים מקרים שנגרמו אבדות בנפש, מה שהופך את הפחד משריפה למובן, אבל גם גרם להתפתחות אמצעים ושיטות להתגוננות מפני שריפות ולטיפול בהן.
השלב הראשון הוא גילוי
המפתח לטיפול באירוע שריפה, קטנה או גדולה, הוא גילוי אש. המשמעות של גילוי אש מהיר היא קריטית . הפעולה הראשונה שחייבים לבצע היא פינוי מידי של כל הנוכחים בקרבת השריפה למקום מבטחים כדי למנוע נפגעים. צוותי הטיפול, אם מתוך המתקן ואם כבאי האש צריכים הכוונה מהירה ככל האפשר למיקום השריפה, ובמקרים של מקום גדול ומרובה כניסות, יש משמעות לא קטנה לכתובת שנמסרת לאנשי הכיבוי וההצלה. בהתאם למיקום השריפה יכוונו אנשי בקרה במקום את צוותי ההצלה לכניסה הקרובה יותר למקום האירוע.
איך מגלים אש
רוב המערכות לגילוי אש מגלות בעצם עשן, מתוך הנחה שאין עשן בלי אש. גלאי עשן מפוזרים ברחבי המתקן, במרבית המקרים ממוקמות בתקרות, וכל גלאי כזה נכנס לפעולה כשהוא מזהה נוכחות עשן. המקומות קטנים הגלאים הם עצמאים וכשיש זיהוי עשן הם מצפצפים ומהבהבים. במקומות גדולים ומורכבים מדובר במערכת גילוי אש מורכבת וחכמה הרבה יותר. כל הגלאים מחוברים לרכזת גילוי אש מרכזית, לכל גלאי מוגדר שם בהתאם לאזור בו הוא ממוקם, וכך, ברגע זיהוי, מופיע על מסך הרכזת שם הגלאי ש בעצם מגדיר את מיקומו.
יש גם רכזות אש שמצוידות בחייגן. החייגן מוגדר מראש לשדר הודעה המדווחת על התראת גילוי אש, ולצרף את המיקום שקיבלה המערכת מהגלאי. נמעני ההודעה הזו מוגדרים במערכת מראש והם יהיו תמיד הממונים על הבטיחות או הביטחון במקום ולעיתים אפילו תחנת הכיבוי הקרובה ביותר, כשמדובר במתקן גדול כמו קניון, מסוף נוסעים וכדומה.
גילוי אש באמצעות חום
שיטה נוספת לגילוי אש היא באמצעות חום. זו שיטה שמשלבת גילוי אש בטיפול ראשוני במוקד השריפה, והיא מופעלת במקומות שמותקנת בהם מערכת ספרינקלרים. כל ספרינקלר מגיב לחום שהוא מעבר לזה שהוא אמור לעמוד בו, ומתחיל להמטיר מים. גם במקרה הזה, באמצעות חיבור של קווי מערכת הספרינקלרים אל רכזת האש, מועברת התרעת שריפה, כללית יותר במקרה הזה, והיא מגדירה את האזור הכללי שבו נכנס ספרינקלר לעבודה. זה יכול להיות מפלס בחניון או קומה בבניין או מרכז קניות, אבל עדיין נין כיוון כללי שאליו נשלחים צוותי ההתערבות.