מטף כיבוי אש - כיבוי שריפות במהירות וביעילות!
מערכות כיבוי אש מורכבות מהרבה מרכיבים שלכל אחד מהם תפקיד חשוב מאין כמוהו בצורך לגלות ולכבות שריפות במהירות האפשרית. רוב המרכיבים האלה הם אמצעים טכנולוגיים מתקדמים וברובה נעשות פעולות הגילוי, ההתראה והטיפול הראשוני בצורה אוטומטית על ידי חיווט כל האמצעים דרך רכזת אש שמקבלת התראות ומשדרת פקודות הפעלה חשמליות לכיוונים שונים.
אבל כמו בהרבה מקרים אחרים, אין תחליף למגע האנושי, וכשמדובר בכיבוי שריפה הדבר מתבטא באדם בעל תושייה ששולף מטף כיבוי אש ופורק אותו לעבר מוקד השריפה עוד כשהיא בשלביה הראשוניים. אין ספור שריפות לא הגיעו אל כותרות החדשות בגלל אותו אדם שהיה בסביבה במקרה, התעשת מהר והנמיך את הלהבות בעזרת האבקה הלבנה שיש במטף כיבוי אש.
גם אם לא תמיד אפשר לכבות לחלוטין שריפה באמצעי כזה, זה עדיין האמצעי היעיל ביותר והזמין ביותר לחנוק את האש ולמנוע ממנה להתפשט ולצאת משליטה, כשברור שאת העבודה העיקרית והמוחלטת יבצעו לוחמי האש ברגע שיגיעו למקום.
היתרונות הברורים שיש למטף כיבוי אש הם כאמור זמינותו ובנוסף, ולא פחות חשוב, העובדה שלצורך תפעולו אין צורך בהכשרה וכל אחד יכול להבין גם לא עשה זאת מימיו, איך להשתמש בו.
סוגים של מטף כיבוי אש
ישנם בשוק סוגים ונים של מטף כיבוי אש. התאמתם למקום היא לפי סוגי החומרים שיש בו, כשהכוונה כמובן לחומרים הדליקים, והחוק קובע שאנשי רשות הכבאות הארצית הם היחידים שמוסמכים לקבוע ולחייב כל מבנה או מתקן באיזה סוג מטפים להשתמש, באיזה גודל של מטפים ובאיזו כמות.
מטף כיבוי אש הנפוץ היותר הוא מטף אבקה יבשה. הוא יכול להתמודד עם שריפות שמוזנות ממגוון רחב של חומרים ולכן ניתן לראותו ברוב ארונות הכיבוי.
מטף כיבוי אש מסוג אבקה יבשה מסוגל לכבות שריפות שמעורבים בהן חומרים כמו עץ ופלסטיק, נוזלים דליקים כמו אלכוהול, דלק ושמנים שונים, וגם ציוד חשמלי ואלקטרוני. במקרים של שריפות שמעורב בהן חשמל חי, נהלי כיבוי אש קובעים שאין להשתמש במים והפתרון היעיל והמידי הוא מטף האבקה.
יש במטף אבקה כימית וגז חנקן בלחץ גבוה. כששניהם משתחררים החנקן מרחיק את החמצן מהאש והאבקה מכסה את החומר הדליק ומנתקת אותו מן האש.
מטף כיבוי אש על בסיס קצף מיועד בעיקר לשימוש במקומות בהם מאוחסנים או משונעים נוזלים דליקים כמו שמנים או דלקים שונים. הקצף, בגלל משקלו הנמוך צף על פני הנוזל הבוער, מכסה אותו ובכך מנתק אותו מן החמצן באוויר שבלעדיו לא תתיכן שריפה.
קיימים עוד סוגי מטף כיבוי אש כמו מטף גז הלון שמיועד בעיקר לשריפות בנוכחות חשמל ומתכות, ומטף co2 שמיועד בעיקר למקומות בהם יש ציוד מחשבים ואלקטרוניקה.
תחזוקה
כדי שמטף כיבוי אש ייתן את התוצאה הרצויה בזמן אמת, יש צורך בביקורות תקופתיות, ובמקרה הצורך גם לדחוס בו חומר חדש. על כל מטף כיבוי אש יש שעון לחץ באמצעותו ניתן לראות את מצבו.