מערכות כיבוי אש בגז - איך המערכת עובדת
אחד מתוצרי הלוואי של כל שריפה הם הנזקים הנגרמים לרכוש. השימוש במים לכיבוי שריפות הוא בלי ספק חיוני ויעיל, אבל במקרים מסוימים הנזקים שנגרמים בעקבותיו הם יקרים ביותר.
כדי להימנע מנזקים כלכליים ותפעוליים יש מקרים בהם החלופה היעילה למערכות כיבוי אש באמצעות מים היא מערכות כיבוי אש בגז.
איפה מתקינים מערכות כיבוי אש בגז?
מובן מאליו שמערכות כיבוי אש בגז לא יותקנו במקומות בהם יש פעילות אנושית. הגז אולי יכבה את השריפה אבל גם יגרום נזק לבריאותם של השואפים אותו. לכן מערכות כיבוי אש בגז יותקנו במקומות אטומים וסגורים שאין בהם נוכחות קבועה של עובדים או מבקרים, וכל תפקידה הוא לכבות שריפה שפורצת שם בלי לגרום נזק בלתי הפיך לציוד במקום.
בשנים האחרונות פותח גז שלא גורם נזק לאנשים, הוא מוגדר כגז ירוק ומערכות כיבוי אש בגז שמכילות גז ירוק ניתנות להתקנה גם במקומות בהם יש נוכחות אנושית.
מערכות כיבוי אש בגז יותקנו כשהציוד הנמצא במקום הוא כזה שמים עשויים לגרום לו נזק שלעיתים יהיה בלתי ניתן לתיקון. מדובר בעיקר בחדרים עם ציוד תקשורת יקר, חדרי חשמל שיש בהם לוחות חשמל ראשיים, חדרי טורבינות, חדרי צביעה או חדרי מכונות תעשייתיות .
בכל סוגי החדרים האלה יש ציוד יקר ביותר שמגע שלו עם מים בכמות שבה משתמשים לכיבוי שריפה יכול לגרום לו נזק בלתי הפיך או כזה שתיקון שלו יהיה יקר וארוך.
איך עובדות מערכות כיבוי אש בגז
בהתאם לגודל החלל שאמורה המערכת לפעול בו, ממוקמים מכלי גז שגודלם ולחץ הגז בהם נקבעים בהתאם לגודל החלל. בראש כל מיכל כזה מותקן סולנואיד, ברז חשמלי, שמקבל פקודה ממערכת גילוי העשן במקום, וברגע קבלת הפקודה פורק במיכל את תכולתו לחלל.
כאמור ישנם מספר סוגי גז שניתן להשתמש בהם במערכות כיבוי אש בגז. הגז הנפוץ ביותר, שנקרא 200-FM, ניתן לשימוש רק במקומות אטומים שאין בהם נוכחות קבועה של אנשים. הגז הזה פותח כחלק מהניסיון להמעיט פגיעה באוזון, שכן יש לו " חיי מדף" קצרים באופן יחסי לגזים אחרים, ולאחר כמה עשרות שנים הוא מתפרק ונעלם, כך שפגיעתו באוזון מינימלית. הוא פועל תוך דיכוי תגובת השרשרת הכימית שנוצרת בשריפה, מונע התחממות האזור ומפריד את האוויר מהלהבות ובכך מונע אספקת חמצן לאש.
כשיש סיכוי שהפעלת מערכות כיבוי אש בגז תגרום נזק לאנשים הפועלים באזור, משתמשים בגז ירוק שלא גורם נזקים לבני אדם.
במקומות כמו חדרי טורבינות, חדרי צביעה וחדרים שיש בהם מכונות תעשייתיות משתמשים במכלים שיש בהם גז שנקרא 2CO. בזמן פריקת מיכל הגז, הוא גורם לדחיפת כל האוויר המכיל חמצן החוצה, וגז ה – 2CO תופס את מקומו. ברור שללא נוכחות אוויר המכיל חמצן, האש תכבה במהרה.
מגן והנדסה בטיחות אש מציעה מגוון רחב של מוצר גילוי וכיבוי אש כגון: ספרינקלים, גלאי עשן, מטף כיבוי אש, מערכות כריזה ועוד.