
ספרינקלרים – על החוק בישראל
הוראות החוק במדינת ישראל מחייבות סוגי מבנים ומתקנים מסוימים בהתקנת מערכת ספרינקלרים. החוק מחייב בנייני מגורים מעל גובה מסוים וכל מבנה שיש בו תנועת מבקרים גדולה להתקין ספרינקלרים. כמובן שכל מבנה מסחרי, מוסד ציבורי וכדומה מחויבים גם הם. למרות שחלק מבעלי העסקים שנתקלים בדרישה זו מצד נציגי רשות הכבאות מתרכזים רק בהוצאה הכספית שנדרשת, והיא לא קטנה, הרי בסופו של דבר החוק אינו שרירותי, ויש מספיק דוגמאות בהן מערכת ספרינקלרים שפעלה בזמן תחילתה של שריפה הייתה הדבר היחיד שעשה את ההבדל בין אש שהוגבלה בממדיה עד הגעת כוחות ההצלה, לבין שריפה שיצאה משליטה עם כל המשתמע מכך, כולל נזקים כבדים בגוף וברכוש.
מערכת ספרינקלרים שמתוכננת, מותקנת ומתוחזקת בצורה מקצועית יכולה להציל נפשות ורכוש בהרבה מקרים. בסופו של עניין ההוצאה הכספית שכרוכה בהתקנתה היא כאין וכאפס לעומת הנזקים שעלולה לגרום שריפה משתוללת.
איך בנויה מערכת ספרינקלרים
כמו בצבא, כל יחידה מורכבת מחיילים, במקרה של מערכת ספרינקלרים החיילים הם הספרינקלרים, או בעברית מתזים. הספרינקלרים נמצאים לאורך קווי אספקת מים שמרשתים את התקרות במבנה בו הם מותקנים. כל ספרינקלר מתפקד למעשה כמו ברז, כשבמקום ידית פתיחה יש בו אמפולה שבתוכה נוזל מיוחד שמתפשט בטמפרטורה מסוימת ומנפץ את האמפולה. תגובה זו פותחת את מעבר המים החוצה, וברגע שהזרם נתקל בדסקית מתכת מחורצת שנמצאת על או מתחת לאמפולה, המים מתפזרים לצדדים ומומטרים על מה שגרם לחום הגבוה, כשברוב המקרים זו אש.
ניתן להבין מכך שבמקרה של שריפה, רק הספרינקלר או הספרינקלרים שנמצאים בסמיכות למוקד האש יופעלו, מה שמהווה יתרון משמעותי בעיקר במקומות בהם יש חומרים שניזוקים במגע עם מים.
כאמור, ספרינקלרים הם יחידות הקצה במערכת מסועפת של צנרת מים שפרושה מתחת לתקרת המבנה. התקן מפרט את כל הנתונים הטכניים שמחייבת התקנת מערכת כזו. קטרים שונים של צנרת בעלת עובי דופן מיוחד, מחברים מיוחדים רק למערכות ספרינקלרים שנקראים מחברים מהירים, ומרווחים מדויקים בין הספרינקלרים, דבר שיבטיח כיסוי מלא של כל המבנה, שהרי אין לדעת היכן תפרוץ השריפה.
במתקנים מסוימים מחייב התקן הישראלי גם התקנת משאבת מים שאחראית בלעדית על דחיפת מים למערכת ספרינקלרים.
כיוון שבמערכות כיבוי אש יש משמעות אדירה גם לאמצעי הגילוי המוקדמים, אחד היתרונות של מערכת ספרינקלרים, מעבר להיותה מנגנון כיבוי אש אוטומטי, הוא האפשרות לקבל ממנה גם גילוי מוקדם של פריצת שריפה, ובמתקנים גדולים גם הכוונה לאזור המשוער שבו היא פרצה. פעולה זו מתבצעת בעזרת אביזרים שנקראים רגשי זרימה. רגשים כאלה נמצאים בתחילת כל קו צנרת שמזין ספרינקלרים, ויש להם יכולת לזהות זרימה בתוכם.
מכיוון שכל עוד לא הופעל אף ספרינקלר כל הצנרת מלאה במים בלחץ קבוע, פתיחת ספרינקלר תגרום לכך שמים יתחילו לזרום לכיוונו, רגש הזרימה יחוש בכך וישדר התראה למנגנון הבקרה במקום. צוותי בטיחות מונחים להתייחס לכל פתיחת ספרינקלר כאל שריפה והם יגיבו בהתאם, כשאם מדובר במבנה בעל מספר קומות או אגפים, הם יקבלו את ההתראה מרגש הזרימה המקומי לאזור המדויק, וכך יחסך זמן יקר וההגעה למקום תהייה מהירה.