ציוד כיבוי אש בכל בית!
כמעט מדי שבוע אנו שומעים על שריפה שפורצת בבית דירות, או ביער, מסעדה, קניון ועוד. השאלה הנשאלת היא האם מקומות המגורים שלנו והמרחב הציבורי בטוחים מבחינת ציוד כיבוי אש שחייב להית בהם וזאת עפ"י תקנים שנקבעו לגבי כל אחד ואחד מהמקומות.
ממידע שיש ברשת עולה, כי מעטים הם הבניינים שיש להם חדר בו מוחזק ציוד כיבוי אש. הרבה מאוד חנויות מחזיקים מטף עפ"י החוק (וגם עפ"י דרישות הביטוח), אבל לא מבצעים פעולות של בדיקת תקינות המטפים ותחזוקה.
מתוצאות קשות של מקרי שריפה עולה, כי למעט מאוד בתים פרטיים או בניינים בעיקר ישנים, יש ציוד כיבוי אש וכי קיים חוסר מודעות באשר לחובת אחזקת ציוד כיבוי אש שמיש ותקין.
רק בבניינים חדשים יש ציוד כיבוי אש חדיש וכן חדר בו מחזיקים אותו, וזאת בשל התקנים המחמירים היום.
מטף בכל בית ובניין – ציוד כיבוי אש!
עפ"י התקן בכל בית פרטי חייב שיהיה גלאי עשן ומטף. ישנם שני גדלים למטפים. מטף של 3 ק"ג ומטף של 6 ק"ג. הם מלאים בגז או באבקה מעכבת בעירה ויש מטפי קצף אבל הם פחות מתאימים לבתים. לכל מטף יש שעון, פלומבה ונצרה. השעון תמיד צריך להיות על ירוק ומטף ללא פלומבה איננו תקין משום שייתכן שהגז דלף ממנו, והוא מרוקן ואתם בכלל לא תדעו מכך.
מטף שנעשה בו שימוש יש חובה להחליף אותו. במקרה ולא השתמשתם בו, דאגו שפעם בשנה, שאיש מקצוע יוודא שהוא תקין לשימוש.כל שש שנים יש להחליף את האבקה במטף ואם מדובר בגז, יש לעשות זאת כל 12 שנה.
גלאי עשן- חובה!
מומלץ שבכל בניין או בית עסק תהיה מערכת לגילוי עשן. יש מערכות אשר בזמן שריפה מתריעה מיד, ויוצרת קשר אליכם ואל מכבי האש. אם מדובר בבניין חשוב מאוד שיהיו ספרינקלרים, גלגלונים, זרנוקים, מזנקים וברזי כיבוי. לגלגלון יש צינור שמחובר לברז מים, הזרנוק הוא צינור אליו מחובר מזנק וזה מה שיוצר את המתז הגדול והעצום שצריך כדי לכבות שריפה.
בכל בניין חייב להיות ארון כיבוי שחייב להיות מותקן ע"י איש מקצוע והוא חייב לעבור בדיקה תקופתית כל שנה לוודא שכל הציוד תקין, קיים ושלא חסר מאום.
מערכת גילוי עשן מותקנת בבניינים בכל קומה, כדי להתריע על מקרה של שריפה בכל מקום בתוך הבניין וכן מחוצה לו.
אחרי כל בדיקה תקופתית תודבק מדבקה על ארון ציוד כיבוי האש, ואז תוכלו לעקוב אחר תקינות הציוד ותחזוקתו השוטפת.
למרות הטענות הללו, ב-2014 כאשר פרצה שריפה ליד מוזיאון יד ושם כוחות הכיבוי הצליחו להשתלט עליה, כי היא נעצרה באזור חיץ ושם כובתה.
ברזי כיבוי וספינקלרים- ציוד כיבוי אש
בכל בניין חייבים להיות ברזי כיבוי וגם הם צריכים לעבור תחזוקה שנתית לבדיקת התקינות שלהם.
בבניינים גבוהים מעל תשע קומות, ובכאלה שיש להם חניון תת קרקעי, חובה להתקין גם גלאי עשן וגם ספינקלרים. אלה הם דמויי ראשי ממטרות קטנים המכילים מדחום זעיר. בזמן שחלילה פורצת שריפה, עולה הטמפרטורה במדחום ואז הם מתחילים להתיז מים.
גם הספינקלרים חייבים תחזוקה ובדיקה שנתית. ב-96% ממקרי השריפה ספינקלרים תקינים מנעו את התפשטותה לכן התחזוקה שלהם חשובה לעין ערוך.
ציוד כיבוי אש- קצר חשמלי
הרבה מאוד שריפות בבתים מתרחשות כתוצאה מקצר חשמלי. כל בית ובניין חייבים לעבור בדיקה שוטפת של מערכת החשמל המשותפת, כדי לוודא את תקינותה בטרם חלילה תפרוץ שריפה כתוצאה מתהליך של בלאי קיים. לפעמים מדובר גם על כבל שאינו מחוזק כראוי או מגע רופף בין לוחות החשמל כדי ליצור ניצוץ שיגרום חלילה לשריפה. שריפה כזו עלולה לגרום כמובן נזק בלתי הפיך ואף לקפד חיי אדם.
יש המתקינים בארון החשמל שלהם בבניין, מטף כיבוי אש דוריסל הפועל ברגע שהטמפרטורה בארון החשמל עולה על 68 מעלות וממשחרר גז מעכב בעירה. הוא יכול להתחבר גם למפסק האוטומטי הראשי, ובזמן שריפה חלילה לנתקן את הבית מהחשמל.