
ציוד כיבוי אש לשמור- על העסק שלך
אחד החששות הכבדים ביותר בכל מקום שיש בו ריכוז קהל הוא החשש משריפה. לאורך ההיסטוריה יש אין ספור מקרים של דליקות שפרצו בבניינים מאוכלסים, מוסדות ציבור ומקומות עבודה, אשר גרמו לנזקים גם בנפש וגם ברכוש. בעקבות ניתוח אירועי שריפות מהעבר יש היום בישראל תקנים מאוד מחמירים אשר מטרתם היא זיהוי ומניעת שריפות, ובמקרה הצורך התמודדות מידית עם מקור האש.
אחת המסקנות העיקריות היא שבכל מקום שבו יש סכנת שריפה יש צורך בציוד כיבוי אש נייד שאותו יכול לתפעל כל מי שנמצא במקום בזמן פריצת האש. זמן ההמתנה להגעת הכבאים, מיומנים ככל שיהיו, יכול להיות יקר הן בנפש והן ברכוש, וטיפול מידי, גם אם לא מקצועי במקור האש יכול למנוע שריפה שלא ניתן להשתלט עליה.
התקנים של רשויות כיבוי אש מתייחסים כמובן למקומות בהם יש סדר גודל מסוים של תנועת מבקרים או עובדים, אבל ציוד כיבוי אש בסיסי יכול לעזור בהשתלטות על דליקה גם במקומות יותר קטנים כמו בניין מגורים למשל.
עמדת כיבוי אש
במרבית המקרים כל מה שמוגדר כציוד כיבוי אש נמצא בתוך עמדת הכיבוי, שהיא הארון האדום שתלוי על קירות כמעט בכל מקום ציבורי או שמכיל הרבה אנשים. ברוב המקרים הארון הזה גלוי לקהל ונמצא במצב סגור אך לא נעול, כדי שבמקרה הצורך יוכל כל אדם שנמצא באזור לפתוח אותו ולתפעל את הציוד הנמצא בתוכו.
ישנם מספר אתרים שבהם ארון הכיבוי נמצא במקום נסתר מעין הקהל, בדרך כלל משיקולים אסתטיים ומסחריים, ולעיתים הוא אף נעול והיחידים שיכולים לתפעלו הם אנשי הביטחון או הבטיחות במקום.
מטף כיבוי אש
מבין כל שמרכיב את ציוד כיבוי האש, האמצעי הנייד, הזמין והקל ביותר לתפעול הוא מטף כיבוי אש. ברוב המקרים מה שנמצא בתוך עמדת הכיבוי הוא מטף אבקה יבשה במשקל של שישה קילוגרם.
השימוש במטף אבקה יבשה נפוץ בכל המגזר הביתי והתעשייתי, וגם בבנייני משרדים, מרכזי קניות ומקומות בילוי. הסיבה לכך היא מגוון החומרים שניתן להשתמש עליהם באבקה במידה שעלו באש.
מטף זה ניתן לשימוש במקרה של שריפות שמעורבים בהן עץ ופלסטיק, דלק ואלכוהול, נוזלים שומניים ואף ציוד אלקטרוני וחשמלי.
אפשר לומר שאם השריפה לא פורצת במקום שיש בו חומרים כימיים מיוחדים או מתכות שונות, מטף אבקה יבשה יכול לעזור כעזרה ראשונה עד שיגיעו הכבאים.
ציוד כיבוי אש בעזרת מים
במקרה של חוסר יכולת להתקרב למקור האש עם מטפים בגלל עוצמתה או מיקומה, יש עדיין בעמדות הכיבוי ציוד שאפשר באמצעותו לטפל בדליקה בעזרת מים.
לכל ארון כיבוי נכנס צינור מים שמסתיים בתוך הארון בשני ברזים. ברז אחד מחובר לגלגלון שהוא צינור גומי גמיש שבקצהו מזנק. עם פרישת הגלגלון אפשר להגיע למרחק של כעשרים וחמישה מטרים מעמדת הכיבוי, בעזרת המזנק המים ניתזים בלחץ גבוה למרחק גדול, ויכולים לעזור גם בניסיון כיבוי הדליקה, וגם במניעת התפשטותה על ידי קירור והרטבה של אזורים סמוכים.
בנוסף לגלגלון יש בדרך כלל בתוך ארון הכיבוי גם זרנוק, שהוא צינור בד עבה המתחבר בקצהו למזנק. ברוב המקרים השימוש בזרנוק הוא השלב האחרון בשימוש בציוד כיבוי אש בגלל הצורך בתרגול מוקדם להפעלתו, ומי שמשמש בו בדרך כלל הם הכבאים עצמם.