גלאי עשן - על הסוגים השונים ועוד
מה לא נאמר כבר על החשיבות העליונה של גילוי מוקדם של תחילתה של שריפה? לכל מי שעוסק בתחום הקשור לכיבוי אש ידוע שלא יעזרו כל האמצעים והטכנולוגיה המתקדמת שיש כיום, אם לא תתקבל התראה על פריצת שריפה ועל מיקומה מהר ככל האפשר. רק זיהוי מהיר של האש יביא להפעלתן של מערכות כיבוי האש במקום ויזניק לכיוונה את צוותי הבטיחות של המקום ובהמשך גם את הכבאים.
איך מגלים אש?
זה אולי נדוש ולעוס אבל אמרו כבר חכמים שאין עשן בלי אש. ואכן, במרבית המקומות אמצעי גילוי האש הנפוץ הוא גלאי עשן. כמובן שיש תמיד יוצאים מן הכלל ויש הרבה פעמים עשן אבל לא תמיד יש אש מתחתיו, אבל כשמדובר בנזקים שיכולה לגרום שריפה שלא זוהתה בזמן, אף אחד לא ייקח סיכון, וכל גילוי של עשן מחייב הגעה מידית של מי שאמונים על הבטיחות במקום.
גלאי עשן עובד לפי העיקרון הפשוט שעשן תמיד עולה למעלה. ברור אם כך שגלאי עשן יותקנו תמיד מתחת לתקרה, וכך יזהו עשן שנוצר מתחתם.
סוגי גלאי עשן
התקן מחייב כל מבנה בכמות וסוג גלאי עשן שמתאימים למאפייני המקום. אם מדובר במסעדה שמחייבת כמות גדולה יותר של גלאים לצד מערכת נידוף מתקדמת או במשרד עסקים שדורש כמות קטנה יחסית. כמובן שאישורים שונים כמו טופס אכלוס או רישיון עסק מותנים בעמידה בדרישות התקן גם בנושא גלאי עשן. התאמת אמצעי הגילוי , תכנון פריסתם והתקנתם בהתאם לדרישות התקן נעשים על ידי אנשי מקצוע מחברת " מגן והנדסה", אשר בוחרים גלאי עשן מתוך מספר סוגים בהתאם לדרישה.
הגלאים הנפוצים ביותר הם גלאי עשן מסוג אופטי/ יוניזציה. גלאי עשן כזה בנוי כך שיזהה כמות מוגדרת של עשן שחדרה לתוכו. לא כל כמות עשן באזור תגרום לו להגיב, ופרישת גלאים אופטיים והמרווחים ביניהם תלויה ברמת הסיכון של המקום ודרישות הגילוי המוקדם בו.
גלאי עשן נפוץ נוסף הוא גלאי קרן. גלאי זה עובד על העיקרון של קרן לייזר שנפלטת ממנו ואמורה להגיע למקלט או רפלקטור. הגלאי יודע להניח שאם לא הגיעה הקרן ליעדה היא נתקלה בעשן שחסם אותה. גלאי קרן יכול לכסות שטחים גדולים יותר מאשר גלאי אופטי.
מה קורה כשהתגלה עשן
במרבית המקומות גלאי עשן לא מתפקד כיחידת גילוי עצמאית אלא הוא חלק ממערכת גילוי אש. כמובן שכל גלאי אחראי על הגילוי בגזרתו, אבל כל הגלאים מחוברים לרכזת אש. יש שני סוגי רכזות אש, האחת נקראת רכזת אזורית, שבה כל קבוצת גלאי עשן באזור מסוים מקבלת כתובת, לדוגמא קומה בבניין, וכשיש גילוי הרכזת מודיעה על גילוי בקומה שלוש למשל. רכזת מורכבת יותר היא רכזת אנלוגית, שבה כל גלאי עשן מוגדר עם שם לפי מיקומו בבניין, וגילוי כזה ישדר את המיקום המוחלט של הגלאי שזיהה.
כמובן שמכאן מתחילה להתגלגל שרשרת של פעולות ותגובות שתוכנתו מראש לרכזת האש, החל בהפעלת צופרים ופנסי התראה אדומים, דרך חייגן אוטומטי שמשגר התראות שריפה לכל מי שצריך, וכלה סגירת דלתות אש, פתיחת חלונות שחרור עשן והפעלת מפוחים.